Ostrvo Sveti Nikola

Ostrvo Sveti Nikola

Ostrvo Sveti Nikola, ili kako ga Budvani zovu Školj, našlo se na Forbes listi devet najljepših plaža Evrope. Na ostrvu se dugo godina nalazio i restoran Havaji, pa je i Havaji jedno od imena po kojima je poznato ovo ostrvo.

Ostrvo Sveti Nikola nalazi se na manje od jednog kilometra udaljenosti od Budve i predstavlja najveće ostrvo na južnom delu Jadrana. Ime je dobilo po istoimenoj crkvici koja se nalazi na njemu.

Ostrvo ima brojne uvale, pokriveno je mediteranskom vegetacijom. Nekada je predstavljao i prirodni rezervat. Na ostrvu ima jelena, muflona, šumskih zečeva i više vrsta ptica. Ima tri peščane plaže, a ukupna dužina plaža je 840 m.

Ostrvo Sveti Nikola je jedna od najprepoznatljivijih slika Budve. Jedno je od omiljenih kupališta Budvana i jedan od lokaliteta na koji su najviše ponosni.

Na ostrvu se nalazi crkva posvećena Svetom Nikoli, zaštitniku pomoraca. Pretpostavlja se da je sagrađena u 16. veku. Obnovljena je 1864. godine kao jednostavna, jednobrodna građevina. Crkva je registrovana kao spomenik kulture III kategorije. U razornom zemljotresu koji je 1979. godine pogodio Crnu Goru, crkva je bila gotovo potpuno razrušena, ali je naknadno ponovo obnovljena.